Projekcija filma ,,Veliki diktator”

Zašto smo da odličili organizujemo projekciju filma „Veliki Diktator“? Druge organizacije već uveliko i sa nešto dužom tradicijom već puštaju razne dobre filmove i može se reći da u ovom semestru nema manjka projekcija filmskih ostvarenja na fakultetu. Uprkos tome, odlučili smo se da organizujemo i mi jedan događaj ovog tipa i izabrali film „Veliki diktator“.

„Veliki diktator“ uživa veliki  istorijski značaj, nastao u zoru Drugog svetskog rata i dan danas je kruna satiričnih filmskih ostvarenja. Na 13. Dodeli Oskara, odžanoj 1941. godine, ovo remek delo Čarlija Čaplina nominovano je u čak pet kategorija: Najbolji film, najbolja glavna muška uloga, najbolja sporedna muška uloga, najbolji scenario i najbolja muzika. Takođe, kako je ove godine 40 godina od smrti Čarlija Čaplina, želeli smo na neki način da obeležimo sećanje na ovu filmsku legendu.

Tako se u utorak 21. marta u 17 časova u amfiteatru okupila mala grupa ljudi da uživa u istinski velikom filmu. U prijatnoj atmosferi povremeni smeh ispunjavao je amfiteatar i dok je sunce polako zalazilo, Fakultetom je odjekivao Veliki diktator. Poslednjih nekoliko minuta filma amfitetar bio je ispunjen tišinom a sve oči uprte u njega, Čarlija Čaplina, kako pre 77 godina drži lekciju o demokratiji, onu koju su mnogi i dan danas, ako ne zaboravili, onda sigurno zanemarili.

Postoji oni filmovi koje čovek jednostavno mora da pogleda, kao što postoje i knjige koje mora pročitati i pesme čuti, ne zbog nekog drugog, već zbog samoga sebe i naše je mišljenje da ovaj film spada pod tu kategoriju.

Hvala svima koji su došli! I na kraju, prenosimo vam insert čuvenog govora iz filma „Veliki diktator“.

 

 

Student treće godine Fakulteta političkih nauka, smer međunarodni odnosi. Član Timske inicijative mladih od aprila 2016. godine. Osmislio i radio na internom projektu TIM-a ,,Vodič za brucoše”. Radi na osmišljavanju različitih rešenja grafičkog dizajna. Aktivno sprovodi online istraživanja ,,Ispitivanje stavova studenata Fakulteta političkih nauka o aktuelnostima u zemlji i svetu”. Admin facebook stranice i zvaničkog sajta Timske inicijative mladih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.