Istraživanje: Stranačko preletanje

Stranačko preletanje predstavlja jednu od pošasti modernih demokratskih društava. Ovaj fenomen u Republici Srbiji nažalost postaje sve prisutniji. Čini se da veliki broj političara nastoji da jednostavno, i bez ikakvog obzira prema biračima, pređe u drugu stranku zarad ostvarenja različitih ciljeva.

Zbog dugogodišnje prisutnosti ove pojave u Srbiji odlučili smo da ovaj fenomen uvrstimo u niz naših online istraživanja i otkrijemo koji su stavovi studenata Fakulteta političkih nauka po ovom pitanju.

Prenosimo Vam rezultate istraživanja u kojem je učestvovalo 105 studenata u periodu od 1. do 5. marta 2017. godine.

  1. Koji je po Vašem mišljenju osnovni razlog stranačkog preletanja?
    1. Materijalna korist – 70%
    2. Funkcija u drugoj stranci – 30%
    3. Uverenje – 0%
    4. Ništa od navedenog – 1%

Velika većina studenata smatra da je materijalna korist osnovni razlog pojave fenomena stranačkog preletanja. Interesantno je da nijedan ispitanik ne smatra da do preletanja dolazi usled promene političkih uverenja.

  1. Ko je po vašem mišljenju najveći gubitnik stranačkog preletanja?
    1. Birači – 66%
    2. Stranka u koju dolazi – 14%
    3. Preletač – 10%
    4. Stranka iz koje odlazi – 7%
    5. Niko od navedenih – 4%

Čak 66% studenata smatra da su birači najveći gubitnici stranačkog preletanja što potvrđuje stav da se njime krši izborna volja građana. Međutim znatno interesantniji podatak jeste da studenti smatraju da je stranka u koju preletač dolazi, veći gubitnik od one iz koje odlazi.

  1. Kako biste ocenili stav prof. Čedomira Čupića o regulisanju pojave stranačkog preletanja?
    1. Slažem se – 78%
    2. Ne slažem se – 11%
    3. Ne znam/nemam mišljenje – 10%

U pogledu rešenja fenomena stranačkog preletanja veliki broj studenata se slaže sa stavom prof. Čedomira Čupića da bi trebalo pooštriti zakonske propise ali i uspostaviti takve propise koji bi političkim preletačima oduzimali sva prava koja su stekli na osnovu članstva u nekoj stranci.

Najbolji komentar:

Možemo zaključiti da studenti Fakulteta političkih nauka smatraju da je osnovni razlog stranačkog preletanja materijalna korist. Preletač zanemaruje biračku volju naroda a birač automatski postaje najveći gubitnik. Studenti vide rešenje u pooštravanju zakonskih propisa bez apelovanja na moral pri čemu su saglasni sa stavom prof. Čedomira Čupića.

Student treće godine Fakulteta političkih nauka, smer međunarodni odnosi. Član Timske inicijative mladih od aprila 2016. godine. Osmislio i radio na internom projektu TIM-a ,,Vodič za brucoše”. Radi na osmišljavanju različitih rešenja grafičkog dizajna. Aktivno sprovodi online istraživanja ,,Ispitivanje stavova studenata Fakulteta političkih nauka o aktuelnostima u zemlji i svetu”. Admin facebook stranice i zvaničkog sajta Timske inicijative mladih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.