Istraživanje: Predsednički izbori u Sjedinjenim američkim državama

Cela 2016.godina propaćena je jednim krajnje ekstravagantnim procesom koji je okupirao pažnju ljudi širom sveta. Proces predsedničkih izbori u Sjedinjenim američkim državama propraćen je brojnim kontroverzama, optužbama i skandalima.

Na samom kraju ovog dugog procesa ostala su dva kandidata, Hilari Klinton, kandidat Demokratske stranke, i Donald Tramp kao kandidat Republikanske stranke. Prateći medije i brojna redovna istraživanja javnog mnjenja izgleda da će Hilari Klinton ostvariti ubedljivu pobedu. Međutim, trunka sumnje je neumoljiva.

Da li Donald Tramp, biznismen koji se tek nedavno upustio u politički svet uopšte ima šanse da pobedi iskusnu Hilari Klinton? Ovo nas je navelo da naše prvo Ispitivanje stavova studenata Fakulteta političkih nauka o aktuelnostima u zemlji i svetu posvetimo upravo ovim predsedničkim izborima.

Postavili smo krajnje “jednostavno” pitanje:

Ko će po Vašem mišljenju pobediti na predstojećim američkim predsedničkim izborima?

Rezultati koje smo dobili donekle su odgovarali istraživanjima javnog mnjenja u SAD-u, Hilari Klinton ima blagu ali značajnu prednost u odnosu na svog protivkandidata Donalda Trampa.

Po mišljenju 49 % ispitanih studenata Fakulteta političkih nauka Hilari Klinon, kandidat Demokratske stranke će pobediti na predstojećim amerićkim predsedničkim izborima, dok 36% smatra da će pobedu odneti Donald Tramp.

Istraživanje je sprovedeno u perodu od 1. do 5. novembra i odziv je neverovatan. Ovu kratku online anketu popunilo je čak 153 studenata FPN-a. Među njima 54% je muškog pola, 46% ženskog pola. Zastupljenost po godinama je takođe ujednačena: I – 34%; II – 21%; III – 22%; IV – 20%; Master – 3%; kao i po smerovima: M- 37%; P- 24%; S- 7%; N- 33%.

Kako nam je ovo bilo prvo istraživanje ovog tipa, postavili smo i pitanje studentima kako im se svidja naša ideja. Dobili smo sjajnu ocenu 4 od 5, što nas navodi na zaključak da smo na pravom putu i da ćemo nastaviti sa ovim kratkim ispitivanjima.

Hvala Vam što ste učestvovali!

Student treće godine Fakulteta političkih nauka, smer međunarodni odnosi. Član Timske inicijative mladih od aprila 2016. godine. Osmislio i radio na internom projektu TIM-a ,,Vodič za brucoše”. Radi na osmišljavanju različitih rešenja grafičkog dizajna. Aktivno sprovodi online istraživanja ,,Ispitivanje stavova studenata Fakulteta političkih nauka o aktuelnostima u zemlji i svetu”. Admin facebook stranice i zvaničkog sajta Timske inicijative mladih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.