Istraživanje: Predsednički kandidati 2017

Čini se da smo tek završili sa jednim izborima i da odmah počinju drugi. Nakon nepunih godinu dana od okončanja parlamentarnih izbora Srbiju u 2017. godini čekaju predsednički izbori. Nakon dugih pet godina mandata Tomislava Nikolića, postavljaju se brojna pitanja i pre nego što su sami izbori raspisani.

Brojni politički akteri su već istakli svoju želju za kandidaturom, među kojima su Boško Obradović (Dveri), Vojislav Šešelj (SRS), Aleksandar Popović (DSS) i drugi. Međutim, sve oči uprte su u vladajuću SNS. Ko će biti kandidat Srpske naprednse stranke? Da li će se Tomislav Nikolić ponovo kandidovati? Sa druge, opozicione strane, tu i tamo se može načuti priča o zajedničkom kandidatu opozicije, o mogućim ponovnim parlamentarnim izborima, ali i kandidaturi (ombudsmana) Saše Jankovića i skorašnjeg kandidata za Generalnog sekretara UN-a Vuka Jeremića.

Ova, i brojna druga pitanja navela su nas da ispitamo stavove studenta Fakulteta političkih nauka, stoga se naše treće po redu online istraživanje bavi temom Predsedničkih kandidata 2017.godine.

 1. Da li smatrate da će pored redovnih predsedničkih izbora biti održani i vanredni parlamentarni izbori?
  Da – 54%
  Ne – 40%
  Ne znam – 6%
 2. Da li smatrate da će opozicija uspeti da se ujedini iza zajedničkog predsedničkog kandidata?
  Da – 12%
  Ne – 85%
  Ne znam – 3%
 3. Ko, po Vašem mišljenju, ima najveće šanse da pobedi na predstojećim predsednićkim izborima?
  Stranačka ličnost – 66%

  Nestranačka ličnost – 34%
 4. Koju ličnost biste voleli da vidite kao kandidata na predsedničkim izborima?
  Čak 49% bi volelo da vidi Vuka Jeremića kao kandidata na predstojećim izborima

U okviru ovog istraživanja odlučili smo da najbolji komentar nagradimo kartama za pozorišnu predstavu “Terorizam”, 23. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu. Čestitamo dobitniku!

 

Kratak pregled rezultata možete videti na sledećem slajdu:

Možemo zaključiti da studenti Fakulteta političkih nauka smatraju da će pored redovnih predsedničkih izbora biti održani i vanredni parlamentarni izbori. Većina studenata smatra da opozicija neće uspeti da se ujedini iza jednog predsedničkog kandidata ali i da će pobediti stranačka ličnost. Najveći procenat anketiranih studenata bi voleo da vidi Vuka Jeremića kao kandidata na predsedničkim izborima. 

Hvala Vam što ste učestvovali!

 

Student treće godine Fakulteta političkih nauka, smer međunarodni odnosi. Član Timske inicijative mladih od aprila 2016. godine. Osmislio i radio na internom projektu TIM-a ,,Vodič za brucoše”. Radi na osmišljavanju različitih rešenja grafičkog dizajna. Aktivno sprovodi online istraživanja ,,Ispitivanje stavova studenata Fakulteta političkih nauka o aktuelnostima u zemlji i svetu”. Admin facebook stranice i zvaničkog sajta Timske inicijative mladih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.